Biskopens juleandakt
 


Biskopens juleandakt
Biskopens juleandakt

Her kan du lese biskopens julehilsen til menighetene i Nidaros.

Rom for oss

 

Så er vi der igjen. Advent og førjulstid. Julehøytida er snart her. Kanskje gleder du deg til å være sammen med familie eller venner, kanskje er julehøytida mest lange dager.  Mange deltar i å skape gode rom som åpner himmelen for oss i disse førjulsukene: Konserter, gudstjenester, ulike samlinger hvor vi kan være sammen. Vi trenger disse fellesskapene, takk til alle som er med og skaper dem!

 

Et rom som ikke fantes, står sentralt i juleevangeliet.  Josef og Maria måtte ty til et nokså sjabert husvære da de etter flere dagers vandring kom fram til Betlehem. Herberger og andre overnattingssteder var fulle. «Det var ikke husrom for dem» forteller Lukasevangeliet. Et fattigslig tak over hodet, der hvor dyrene holdt til. Dyrenes matfat blei brukt som babyseng. Det var ingen rom ledige for dem. Få av oss har opplevd så enkle forhold, og i vår rike del av verden er dette fjernt og utenkelig for oss.

 

Det er en dypere betydning i at det ble slik: Gjennom Jesus sitt liv på jorden vever Gud seg én gang til inn i menneskenes historie, inn i menneskenes verden.  Jesus skaper et rom for oss alle. Fredsfyrsten valgte ikke prakten og de rike: han valgte det vanlige, utsatte, sårbare. Han kom til de små og vergeløse. I kjærlighet til menneskene finner Gud sitt rom i verden. Gud skapte et rom for oss alle. Ingen er så langt nede at de skal kunne si «det er ikke rom for meg i fortellingen om Jesus». Ingen er så langt nede at ikke Jesus har vært der før.

 

«Det skjedde i de dager», leser vi i juleevangeliet. Det skjer også i våre dager, når fortellinga om Frelseren, om Gud, blir levende for oss. Det skjer i våre dager, når vi slipper Jesus inn i våre livsrom og hjerterom. Han kommer med trøst og håp, nåde og fred. Til oss akkurat slik vi er, slik vi er og har det. Himmelen er åpen.

 

Fra våre hjerterom stiger lovsangen, den lavmælte, rustne, eller den klokkeklare, sterke. Sangen fra oss som tror og tviler, elsker og ber.  Gud skaper lovsangens rom i oss.  Velsignet jul!

 

Vi ser deg, Herre Jesus,
som en av jordens små.
Din fødsel er et under
vi aldri kan forstå.
Men i et evig lovsangskor
forenes alle slekter.
Vi ser deg, barn, og tror!

 

Ditt komme, Herre Jesus,
forvandler jordens natt
og bringer lys til mange
som føler seg forlatt.
Hjelp oss å gå i dine spor!
La verden se din godhet
igjennom dem som tror!

 

(Svein Ellingsen)

 

Herborg Finnset
biskop i Nidaros15. desember 2019 | Logg inn | Vikna kirkelige fellesråd Powered by Agrando